ГІГІЄНА ВИМЕНІ – ЗАХИСТ ВІД МАСТИТІВ
ПРЕ-ДІП - для обробки дійок вимені перед доїнням
МАЗОДАЙН - для обробки дійок після доїння
МАЗОФІЛЬМ - для утворення стійкої захисної плівки на дійках
Каталог продукції від Evans Vanodine International щодо гігієни вимені
ЗАМОВИТИ ТОВАР: 0 800 503 112*
* дзвінки безкоштовні
ПРОФІЛАКТИКА - КРАЩЕ, НІЖ ЛІКУВАННЯ
Найбільш болючим питанням в молочному тваринництві є захворювання корів на мастит - запалення вимені. Перебіг та наслідки маститу залежать не лише від локалізації процесу та вірулентності збудника, а й від імунобіологічного статусу всього організму тварини і реактивності тканин молочної залози. Розвиток запального процесу в молочній залозі відбувається як наслідок дії механічних, фізичних, хімічних та біологічних чинників.
До механічних причин належить:
- група чинників, які призводять до травм вим'я та дійок (рани, удари, защемлення, тріщини шкіри), зумовлені:
- умовами утримання тварин,
- незадовільною доїльною технікою,
- порушеннями технології машинного доїння.
Хімічні фактори:
- переважно представлені речовинами, дія яких на тканини молочної залози має подразнювальний характер: луги, кислоти, солі, фітоестрогени. Хімічні фактори бувають:
- екзогенного походження: надходять ззовні,
- ендогенного походження: утворюються в самому організмі.
Біологічними факторами можуть бути:
- специфічні мікроорганізми-збудники інфекційних хвороб;
- неспецифічні мікроорганізми, які викликають мастит: стрептококи, стафілококи, ентеробактерії, псевдомонади, коринебактерії, мікоплазми, гриби роду Candida, нокардії, клебсієли тощо.
Зокрема, на частку біологічного фактора припадає 85% усіх випадків маститу. До 90% випадків, мастит спричиняють стрептококи та стафілококи. Вони можуть бути безпосередньою його причиною або ж другорядним фактором при запальному процесі, викликаному іншими чинниками.
У молочну залозу інфекція найчастіше проникає через дійковий канал (галактогенний шлях), значно рідше — через рани молочної залози та дійок (лімфогенний шлях), а ще рідше — по кров'яному руслу (гематогенний шлях) з інших органів за розвитку в них запального процесу.
При маститі значно зростає бактеріальне обсіменіння молока патогенними мікроорганізмами, і це молоко стає непридатним для споживання та переробки.
Безпосередньою причиною виникнення маститу є інфікування вимені патогенними мікроорганізмами. У корів існує природний захист від проникнення патогенних бактерій до вимені, який має дві складові:
1. Імунологічний захист за допомогою так званих соматичних клітин.
2. Фізико-хімічний захист, який забезпечують шкіра та сфінктер дійки. Як відомо, після доїння дійковий канал вимені залишається відкритим протягом 20—30 хвилин, і в цей період ризик інфікування вимені надзвичайно високий, тому що в ці «ворота» може потрапити патогенна мікрофлора з навколишнього середовища.
Для забезпечення здоров’я молочної залози корови та нормативних показників якості молока, слід приділяти особливу увагу гігієні вимені, яка полягає в його обробці до та після доїння спеціально призначеними засобами.
Вимоги до спеціальних засобів для обробки вимені до та після доїння:
- Здатність швидко знищувати бактерії.
- Підтримання шкіри дійок в доброму стані.
- Здатність захищати дійку від доїння до доїння.
- Легко змиватися перед доїнням, щоб виключити ризик потрапляння в молоко.
Профілактичні та санітарно-гігієнічні заходи у виробництві молока можуть захистити від багатьох проблем, пов’язаних із запальними процесами у вимені, гарантувати зниження кількості мікроорганізмів у сирому молоці з з мінімальним вмістом соматичних клітин.
|