Часто спеціалісти молочної ферми задають собі запитання:
Чи хочемо ми отримати молоко без великої кількості соматичних клітин та загальної кількості мікроорганізмів?
Чи потрібно очищати шкіру дійки та її основу від бактерій?
Чи необхідна також ефективність на дійках з органічним забрудненням?
Чи потрібна нам ідеальна дезінфекція навіть у складках шкіри до та після доїння?
16 жовтня на всеукраїнському практичному форумі «МОЛОЧНА ФЕРМА: собівартість молока» з доповіддю ««Гігієна доїння» виступив Карел Тіттл, керівник відділу зоогігієни в компанії Tekro spol., s.r.o. (Чехія). Теоретик та практик. Автор низки програм із зоогігієни, розробник заходів з ліквідації небезпечних хвороб та зоонозів. Розробник нових продуктів для біобезпеки та гігієни.
В своїй доповіді він звернув увагу на взаємозв’язок між кількістю соматичних клітин та втратою молока, розповів, які діючі речовини для дезінфекції найбільш використовуються у світі тощо. Цікаво було почути міфи про ДІПИ, які можуть ввести спеціалістів в оману при виборі засобів гігієни доїння. Один із міфів –це те що, «Кількість частин на мільйон активної речовини є вирішальною для якості пост-діпінгу». А насправді: більш висока концентрація не означає ефект! Висока концентрація може пошкодити шкіру дійки. Хоча він дезінфікує, але руйнує те, що ми хочемо захистити!