Всеукраїнський практичний форум
«МОЛОЧНА ФЕРМА. Ефективне виробництво»
Дата проведення: 21 жовтня 2021 року
Місце проведення: м. Київ, вул. Оболонська Набережна, 20, "Гольф-Центр"
Організатори: журнал The Ukrainian Farmer.
Практичним досвідом поділилися авторитетні представники галузі –
виробники, технологи та ветеринари, науковці. Відбулися дискусії щодо
вдосконалення менеджменту для підвищення рентабельності молочної ферми;
гарантування високої продуктивності стада через забезпечення здоров’я корів.
На форумі із доповіддю «MILK BAR — система природного вирощування
високопродуктивної корови» виступив Самуель Малард, технічний спеціаліст із
питань вирощування молодняку ВРХ новозеландської компанії MILK BAR. Він
розповів, як отримати високопродуктивну корову, мінімізувавши ризики при
вирощуванні телят у молочний період
Отримання високопродуктивної корови, поряд із генетичними задатками,
великою мірою залежить від технології вирощування ремонтного молодняку на всіх
етапах його росту і розвитку. Тому задати правильний старт особливо важливо при
направленому вирощування нетеля, здатного споживати велику кількість об’ємних
кормів.
Технологія MILK BAR у світі не нова, адже, не дивлячись на те, що її історія
бере початок невеликій сімейній фермі на півночі Нової Зеландії, сьогодні – це
глобальний бренд, що допомагає телят на 54 ринках, залишаючись, все ж,
сімейним бізнесом.
Доповідач зазначив, що для отримання високопродуктивної, здорової, здатної
споживати максимальну кількість об’ємних корів, корови, важливо з раннього віку
правильно сформувати травний тракт тварини.
«Для здоров'я теляти життєво важливо, щоб все молоко потрапляло в сичуг.
Якщо молоко надходить в рубець у результаті швидкого заковтування, випоювання
через трубку або з відра, це може викликати болі в кишечнику, оскільки ферменти в
рубці нездатні перетравлювати молоко. Молоко в рубці – це головна причина
ацидозу рубця та відсутності приросту. При ссанні молока від корови теля
використовує як позитивний, так і негативний тиск (стискання та ссання).
Стимуляція дійки корови стисканням призводить до синтезу окситоцину, який
змушує клітини вимені скорочуватися та виводити молоко з альвеол в молочні
цистерни над дійками. При ссанні відкривається сфінктер і теля отримує молоко з
дійки. Адже окситоцин не призводить до витікання молока з дійки – дійковий канал
повинен бути фізично відкритий для виділення молока, – підкреслив Самуель. –
Теля п'є повільно, один літр молока за 4-5 хвилин, при цьому виділяється велика
кількість слини. Слина ж, яка виробляється при повільному ссанні, має природні
антимікробні властивості та підвищує імунітет. Слина підтримує баланс рН в сичузі,
і, таким чином, сприяє зброджуванню молока».
Щоб дізнатися більш детально, як природним шляхом сформувати
високопродуктивну корову і скоротити витрати підприємства на ветеринарні
препарати, звертайтеся до спеціалістів компанії ТЕКРО (0 800 503 112* дзвінки
безкоштовні).
|